HomeMS-DOSWindowsWebsitesDon's hobby'sStamboom-onderzoekWebwijzer |


Computerprogramma's voor stamboom-onderzoek

Er zijn veel goede Nederlandse computerprogramma's voor stamboom-onderzoek. Ze onderscheiden zich van elkaar door bedieningsgemak, mogelijkheden voor invoer (veel of weinig gegevens), uitvoer (tekst, schema's, lijsten), printerondersteuning, mogelijkheden tot uitwisseling met andere onderzoekers, één of meer talen, mogelijkheden om zaken naar eigen inzicht aan te passen en natuurlijk de prijs. Van de meeste programma's zijn probeerversies (demo's) verkrijgbaar waarmee een idee kan worden gekregen hoe het programma werkt.

Al wat langer op de markt - en door het vele gebruik dus al langer in ontwikkeling - zijn de programma's voor het besturingssysteem MS-DOS. Sinds enkele jaren in opkomst zijn programma's die werken met behulp van Windows, dat sterk grafisch is georiënteerd en wordt bediend met een muis. Windows-programma's vergen wat meer van de onderdelen waaruit de computer is samengesteld, de configuratie.

Zeker voor beginnende computergebruikers is het raadzaam een programma te kiezen waarvan in de onmiddelijke nabijheid gerekend kan worden op voldoende ondersteuning. Van enkele programma's hebben de gebruikers zich verenigd tot een gebruikersgroep.


Programma's voor MS-DOS

In het novembernummer 1997 van het blad PC-KOOP werd een onderzoek gepubliceerd van Nederlandstalige genealogieprogramma's. Het verslag daarvan kunt u via Internet bekijken door hier te klikken.

Ook heeft de HCC Genealogiegebruikersgroep begin 1999 een aantal programma's laten testen. Het resultaat vindt u hier.


Programma's voor Windows


Programma's voor Apple Macintosh


Computergenealogie in Websites

Allereerst de door mijzelf ontwikkelde SWINX Zoeklijst Nederlandse FamilienamenGenealogische onderzoekers in de België, Nederland en Luxemburg hebben hun gegevens bijeengebracht in één centrale naamindex voor de gehele Benelux. In deze index kunt u op zoek gaan naar uw voorouders. Hieronder kunt u direct een zoekopdracht geven door een achternaam (surname) in de tikken. Klik op het woord GeneaNet voor meer informatie over de index zelf en hoe u daaraan uw medewerking kunt verlenen.Een voortdurend groeiende verzameling genealogische websites waarin Nederlandse families voorkomen is te vinden in :

Dutch Home Pages by FamilynameGeen genealoog kan zonder archiefbronnen bij zijn of haar onderzoek. Veel van die bronnen zijn inmiddels beschikbaar in digitale vorm. Soms zijn deze 'digitale bronnen' on-line te raadlegen via Internet of BBS, soms zijn ze te bestellen op diskette of CD-ROM. Herman de Wit uit Maarsen (hjdewit@wxs.nl) heeft op zijn website het meest complete en actuele overzicht :

Digitale Bronbewerkingen van Nederland en BelgiëEen zeer uitgebreid overzicht op het gebied van genealogische software is te vinden op :


Home NL Naar begin van deze pagina


Copyright © 1997-1999 by Don Arnoldus, Oudkarspel
URL: http://www.multiweb.nl/~don_arnoldus/main/gen_prg_nl.htm
Laatst bijgewerkt 18 oktober 1999

NedStat statistiek sinds 27 mei 1997