Oudkarspel (Gem.Langedijk)

Oudkarspel is het noordelijkste van de vijf dorpen waaruit de Gemeente Langedijk bestaat. De vier andere dorpen zijn Noord- en Zuid-Scharwoude, Broek op Langedijk en Sint Pancras. Oudkarspel ligt ten noorden van de stad Alkmaar in de provincie Noord-Holland (zie kaart).

Uit water ontstaan
Vroeger was het gebied van het Geestmerambacht één van de waterrijkste delen van de streek. Dat kwam door de regelmatige overstromingen via een doorgang in de Schoorlse duinen. Door het vele water ontstond een unieke agrarische cultuur op duizenden kleine - meestal langwerpige - eilandjes. Elk eilandje had z'n eigen naam: "De Haak, Pollepel, De Luizige Tuinen, Hemelrijk, De Biene, De Gouden Kamer, Het Ooievaarsnest, Grootendorst, Elleboog, Kerkeweid". Veel familienamen vinden in deze veldnamen hun oorsprong. De Stichting C.O.O.G. probeert alle eilandjes in kaart te brengen a.d.h.v. de Oud-Rechterlijke en Oud-Notariële archieven.
  
Rijk der Duizend Eilanden Luchtfoto van het nog bestaande 'Rijk der Duizend Eilanden' ten oosten van Broek op Langedijk. Duidelijk zijn de akkertjes te zien, waarop tuinders eeuwenlang hun kool verbouwden.
Eind jaren zestig van deze eeuw vond er een grootscheepse ruilverkaveling plaats waardoor het gros van de eilandjes verdween. Slechts een klein, beschermd gebied is er nog van over.

Koolvletten in de sluis bij Broek op Langedijk Langedijker koolvletten in de sluis bij Broek op Langedijk. Let op de specifieke stapeling van de kool.    Kloeten met kool
Het transport van de landbouwprodukten die op de eilandjes werden verbouwd, kon alleen maar per schuit plaatsvinden. Met een kloet, een stok van zo'n vier meter lang, werd de schuit voortgeduwd. Een zwaar karwei voor de tuinder die zijn vlet al 'kloetend' behendig tussen de eilandjes door wist te manoeuvreren. Bedenk daarbij dat het kleine akkerschuitje soms vol kool lag. Met enige nostalgie wordt nog regelmatig een 'kloetmarathon' gehouden rondom Museum Broeker Veiling.

Varend ter veiling
Omdat de groentegewassen - voornamelijk kool - toch per schuit werden aangevoerd, was het wel zo gemakkelijk de ter veiling aangeboden produkten zonder overladen de kopers aan te bieden. Aldus ontstonden vaarveilingen in Broek op Langedijk en Noord-Scharwoude. Van daaruit vonden de Langedijker tuinbouwprodukten hun weg naar de rest van de wereld. En nog altijd worden er enorme hoeveelheden kool geteeld rond Langedijk en geëxporteerd, al vindt het vervoer thans over de weg plaats.
  
Museum Broeker Veiling Museum Broeker Veiling in Broek op Langedijk.
Ter herinnering is de Broeker Veiling als monument bewaard gebleven en voor jong en oud te bezoeken.

Bron: Deze informatie is met dank ontleend aan de websites van de Stichting Langedijk Waterrijk resp. de Broeker Veiling.


Meer informatie over Langedijk is te vinden op de volgende sites:

Home NL Naar begin van deze pagina


Copyright © 1997 Don Arnoldus, Oudkarspel | URL: http://www.multiweb.nl/~don_arnoldus/main/oudkarspel.htm |
Laatst bijgewerkt 18 januari 1998